یکی از قراردادهای رایجی که دست کم غالب افراد جامعه حداقل یکبار طرف آن قرار می گیرند، قرارداد اجاره است، قرارداد اجاره محل مسکونی، قرارداد اجاره محل اداری، قانون مدنی بصورت کلی در فصل عقود معین و قانون روابط موجر و مستاجر بصورت اختصاصی به موضوع اجاره و شرایط یک قرارداد اجاره پرداخته اند.
تعریف اجاره در ماده ۴۶۶ قانون مدنی “اجاره عقدی است که به موجب آن مستأجر مالک منافع عین مستأجره میشود. در این حالت اجارهدهنده را موجر، اجارهکننده را مستأجر و مورد اجاره را عین مستأجره گویند.”
هرچند امروزه شما پس از جستجوی مکان مسکونی یا تجاری مناسب در سایت های اینترنتی یا دیوار و روزنامه همشهری برای انجام معامله به دفاتر املاک یا بنگاه های ملکی مراجعه می کنید و در آنجا با قراردادهای اجاره به صورت پیشنویس روبرو می شوید، اما گاه ناآگاهی برخی از مشاوران غیر آموزش دیده به موازین حقوقی و نیز غفلت و عدم توجه مراجعین به برخی روال اجرایی باعث میشود تا اشکالات زیادی در تنظیم این قراردادها و بعضا هنگام اجرای مفاد قرارداد حادث شود، از این رو در این مقاله سعی کرده ایم ضمن تعریف برخی اصطلاحات رایج در قراردادهای اجاره، مراجعین و طرفین این قراردادها را با چهارچوب قانونی آن آشنا کنیم.
تفاوت قرارداد اجاره رسمی و غیر رسمی
قرارداد اجاره ای که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده و به ثبت رسیده باشد، قرارداد اجاره رسمی است. سایر قراردادهای اجاره، از جمله قراردادهایی که در فرم های چاپی اتحادیه در بنگاه معاملات املاک تنظیم میشود، قرارداد اجاره عادی است.
قوانین حاکم بر قراردادهای اجاره:
هر رابطه استیجاری ممکن است تحت شمول یکی از این قوانین قرار داشته باشد:
– قانون مدنی
– قوانین روابط موجر و مستأجر مصوب سال ۱۳۵۶
–قوانین روابط موجر و مستأجر مصوب سال ۱۳۶۵
– قوانین روابط موجر و مستأجر مصوب سال ۱۳۶۲
-قوانین روابط موجر و مستأجر مصوب سال ۱۳۷۶
«کلیه اماکن اعم از مسکونی، تجاری، محل کسب و پیشه، اماکن آموزشی، خوابگاههای دانشجویی و ساختمانهای دولتی و نظایر آن» که پس از مهر ماه ۱۳۷۶، با قرارداد رسمی یا عادی اجاره داده شود، مشمول قانون روابط موجر و مستأجر سال ۱۳۷۶ است.
قراردادی که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده و به ثبت رسیده باشد، قرارداد رسمی است. سایر قراردادها، از جمله قراردادی که در بنگاه معاملات املاک و با استفاده از فرمهای چاپی اتحادیه تنظیم میشود، قرارداد عادی است. قراردادهای عادی صرفاً در صورتی مشمول قانون سال ۷۶ است که این شرایط را دارا باشد؛
اجزاء یک قرارداد اجاره:
متن قرارداد اجاره مطابق تمامی قراردادهای معتبر و صحیح باید شامل ارکان عمومی قراردادها همچون: تعیین طرفیت یک قرارداد، موضوع قرارداد، مدت قرارداد و مبلغ قرارداد باشد که در ذیل بصورت خلاصه به نکات آن می پردازیم:
ذکر مورد اجاره و ذکر استفاده مورد نظر در مورد محل های مسکونی و اداری و تجاری ضروری است.
ذکر مشخصات و مختصات محل مورد اجاره و ملحقات آن از جمله تلفن، پارکینگ، امکانات خاص و انباری و..
ذکر مدت اجاره: معمولاً قرارداد اجاره محل سکونت برای یک سال منعقد می شود ولی اجاره برای مدت بیشتر یا کمتر منعی ندارد.
ذکر شرایط پرداخت مبلغ اجاره( پرداخت نقدی-غیر نقدی-پرداخت از طریق چک-و…)
تنظیم قرارداد اجاره در حداقل دو نسخه به امضاء طرفین و شهود
تعیین و تشریح اینکه پرداخت شارژ آپارتمان مسکونی یا اداری و تجاری با مالک است یا مستأجر؟
پیش بینی اینکخ هزینه تعمیرات، تغییر دکور و … اساسی و غیر اساسی با مالک است یا مستأجر؟
و…
چرا باید برای عقد قرارداد اجاره به مشاور حقوقی قراردادها مراجعه کرد؟
علت این امر را می توان تسلط مشاور حقوقی امور قراردادها به کل مجموعه قرارداد دانست؛ چرا که بسیاری از نکات توسط ذینفعان قرارداد ممکن است بصورت مخفی باقی بماند و این خود ضرر بسیار بزرگی را متوجه شرکا مینماید.
فرض کنید که در قرارداد شما تضمینات مناسب و متناسبی برای ایجاد اهرام فشار در جهت الزام به اجرای تعهدات قرار داده نشده باشد؟ به راحتی میتوانید حدس بزنید که چه اتفاق ناگوار و ضرری را میتواند به همراه داشته باشد که جبران آن دقیقا چه هزینه هایی را برای شما و کسب و کارتان به همراه خواهد داشت.
لذا مشاور حقوقی قراردادها در تنظیم قراردادها، به شما کمک می کند که بهترین ضمانت اجرایی در قرارداد مشارکت برای شما درنظر گرفته شود.
مراحل تنظیم قرارداد اجاره توسط مشاور حقوقی قراردادها
1. شما نیاز به وقت مشاوره آنلاین/تلفنی /حضوری با مشاور امور قراردادها در امور قراردادها دارید. (برای دریافت وقت با دفتر ۸۸۷۰۷۹۲۹ تماس حاصل فرمائید-اطلاعات تماس با ما)
2. پس از گرفتن وقت و هماهنگی، جزئیات قرارداد و توافقات مربوط به آن را برای مشاور شرح داده و در صورت لزوم قرارداد را امضاء می کنید
3. در این مرحله مشاور حقوقی قراردادها مراحل قانونی و توضیحات لازم را برای تنظیم قرارداد را انجام خواه داد